Capul de pod Șerpeni

Curgerea meandrică a Nistrului, de lângă satul Şerpeni, raionul Anenii Noi, oglindeşte în apele sale liniştea şi pacea răscolită dur în timpul celui de-al doilea război mondial.

Atunci când se declanşează un război, sunt doar câţiva indivizi cărora le este necesar acest conflict şi vor continuarea lui, ei fiind de obicei foarte departe de locul conflictului. Însă marea majoritate a celor implicaţi direct sau indirect în luptă, nu-l vor (războiul) şi chiar îl detestă. De aceea, când se construieşte un memorial în scopul comemorării soldaţilor căzuţi ai uneia dintre părţile implicate în conflict, el de fapt este închinat „păcii” şi păstrării acesteia. Acesta este şi cazul memorialului de la Şerpeni.

Dedicat soldaţilor sovietici căzuţi în timpul celui de-al doilea război mondial, în operaţiunea Iaşi – Chişinău, memorialul de la Şerpeni stă ca o mărturie vie, o rană mereu deschisă a durerii şi tragediei pe care le aduce războiul.

Centrul memorialului este constituit din două valuri de pământ, ce simbolizează cele două forţe care se aflau în luptă, aranjate în cerc. Cercul este străbătut de două simboluri ce au menirea de a aduce pacea şi liniştea în sufletele oamenilor, stând ca strajă la apărarea păcii.

Primul simbol este crucea ridicată mult deasupra tuturor lucrurilor şi tuturor oamenilor, dorind, parcă, implantarea adânc în sufletele oamenilor pentru a şterge orice urmă de răutate şi ură, principalii factori de declanşare a conflictelor militare.

Cel de-al doilea simbol este un safeu încadrat într-o bisericuţă care păstrează în interior numele celor 11.360 de soldaţi morţi pe acest teritoriu în anul 1944.

Capul de Pod Șerpeni reprezintă un Complex memorial de cultură și recunoștință. Edificarea Complexului a început în anul 1995. În 2003 au demarat lucrările de reconstrucție generală a Complexului. Deschiderea oficială a avut loc la 22 august 2004. Complexul memorial înglobează recunoștința și atitudinea omenirii față de victimele de război, care și-au pierdut viața în timpul evenimentelor tragice din lunile aprilie-august ale anului 1944. Complexul „Capul de pod Șerpeni” cuprinde mai multe obiective cu caracter monumental artistic care relevă evenimentele ce s-au petrecut pe aceste locuri în anii celui de-al II-lea război mondial. Centrul compozițional este reprezentat de două valuri de pămînt aranjate pe cerc care simbolizează două părți beligerante. Cercul este întretăiat de două axe în formă de cruce. Axa principală începe cu porțile de intrare, trece prin Arca gloriei și se termină în terasa cu vedere spre r. Nistru. Axa secundară începe cu Capela durerii în interiorul căreia  stă Safeul cu liste și trece către mormântul soldatului necunoscut.

La celălalt capăt al memorialului este o poartă care conduce spre malul abrupt al Nistrului, unde au fost dată această bătălie cruntă timp de 100 de zile.

La cca. 70 km Est de Chisinau, pe malul drept al Nistrului se gaseste acest Complex memorial de importanta istorico-nationala. O eventuala excursie efectuata in acest  loc, care evoca in egala masura istoria si natura, ofera posibilitatea atat de a calatori in trecutul istoric cat si de a fi deserviti de gospodariile taranesti din localitate, cunoscand astfel cultura si traditia poporului moldav.